Työnohjaus
tukee sekä työhyvinvointia että organisaatiokehitystä vahvistamalla työntekijän ymmärrystä itsestään työyhteisön jäsenenä ja hänen kykyään toimia sen osana.
tukee sekä työhyvinvointia että organisaatiokehitystä vahvistamalla työntekijän ymmärrystä itsestään työyhteisön jäsenenä ja hänen kykyään toimia sen osana.
Ajattelen, että työntekijöiden itseohjautuvuuden vahvistaminen ja työelämän muutoksesta selviäminen vaatii organisaatiolta vahvaa johtajuutta, kirkasta yhteistä tavoitetta, työntekijöiden osallistamista ja vahvoja rakenteita. Kaikki edellä mainittu tapahtuu viime kädessä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Luottamus- ja vuorovaikutussuhteiden tarkastelu ja niiden vahvistamisen tukeminen ovat osaamiseni ydintä.
Koska jokainen on oman työnsä paras asiantuntija, minun tehtäväni työnohjaajana on neuvomisen sijaan auttaa asiakkaitani tunnistamaan omat vahvuutensa ja tavoitteensa. Haastan tiukasti mutta lempeästi kaikkia oivaltamaan itse parhaat mahdolliset ratkaisut haastaviin tilanteisiin. Autan jokaista löytämään parhaan potentiaalinsa ja vapauttamaan sitä itseohjautuvasti organisaation hyväksi. Työotteeni perustuu luottamuksen rakentamiseen ja rohkeaan puheeksi ottamiseen.
(ryhmäkoko max 8 henkilöä)
Työnohjaus mielletään usein haastavien asiakastilanteiden aiheuttaman tunnekuorman purkamiseksi tai työn ongelmien ja työntekijöiden riitojen ratkomiseksi. Työnohjauksen tavoitteena onkin usein työmotivaation lisääminen, työilmapiirin parantaminen ja konfliktitilanteiden selvittely. Vuorovaikutuksen lisäksi työnohjauksessa kuitenkin keskitytään lähes aina myös itse työn ja sen rakenteiden kehittämiseen esimerkiksi kirkastamalla työnkuvia ja perustehtävää.
Työnohjaus on säännöllistä valmennusta ja vaatii kykyä oman toiminnan arvioimiseen sekä halua ja sitoutumista pitkäjänteiseen työskentelyyn. Yhdessä sovittujen tavoitteiden toteutumisen tarkastelu haastaa jokaista osallistujaa ottamaan vastuuta ja keskittymään enemmän omaan kuin muiden tekemiseen. Keskustelu on työnohjauksen tärkein työkalu, mutta ilman selkeitä tavoitteita ja toimeen ryhtymistä ei päästä pitkälle.
Näkemykseni on, että työnohjaus on tehokkaimmillaan, kun se liitetään kiinteäksi osaksi organisaation muuta kehittämistyötä. Näin pystytään varmistamaan, että kehittäminen perustuu todellisiin, arjen työstä nouseviin muutostarpeisiin ja että kehittämisen lopputulokset toteutuvat myös käytännössä. Valmentavana kehittämiskumppaninasi huolehdin, etteivät suunnitelmat ja yhdessä sovitut asiat pääse unohtumaan ja muutos todella tapahtuu.